Berekend: verbruik mobiele airco versus vaste airco, het kan energiezuiniger!
29/06/2023(Bron: HLN)
Mijnenergie De airco: voor velen dé ‘partner in crime’ tijdens de zomermaanden. Helaas staat het toestel erom bekend veel stroom op te slorpen. Is die reputatie vandaag nog gerechtvaardigd? En welk type kies je best? Mijnenergie.be gaat door de mogelijkheden én de verbruikskosten.
Mobiele airco
Het goedkoopst qua aankoopprijs zijn de mobiele toestellen die je terugvindt in elke doe-het-zelfzaak en elektronicawinkel. Bij dat type airco hang je in de meeste gevallen een afvoerslang door het raam. Koelvloeistof haalt de warmte uit de lucht en de koele lucht die overblijft, blaast het toestel de kamer binnen. De warme lucht die het toestel uit de ruimte trekt, gaat via een afvoerslang naar buiten.
Naast de lagere aankoopprijs heeft de mobiele airco als voordeel dat het toestel gemakkelijk verplaatsbaar is en eenvoudig te installeren valt. Tot de nadelen behoren het geluid en het lage koelvermogen.
Vaste airco
Een vaste airconditioning is vandaag veelal eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp, waarmee je het huis ook kunt verwarmen. Let wel: de optie om actief te koelen is niet altijd standaard ingebouwd.
Hoe bepaal je het benodigde vermogen?
Het vermogen hangt in grote mate af van de omvang van de ruimte die je wil koelen en de mate waarin die geïsoleerd is. Om het vermogen te bepalen, vermenigvuldig je de totale te koelen oppervlakte met het nodige aantal watt per vierkante meter om te koelen tot een comfortabele temperatuur.
Leverancier Daikin geeft als richtlijn bijvoorbeeld 80 watt per vierkante meter mee bij een nieuwbouw, 100 watt per vierkante meter bij een gerenoveerd gebouw en 125 watt per vierkante meter bij een oud, niet-gerenoveerd gebouw.
Verbruik mobiele airco
Een mobiele airco met een vermogen van 2.000 watt, waarmee je één kamer koelt en die je per jaar 200 uur gebruikt, verbruikt jaarlijks 400 kilowattuur. Bij een mediaanprijs van 34,08 euro per kilowattuur volgens Mijnenergie.be betaal je dus jaarlijks 136,20 euro.
Verbruik vaste airco
Een vaste airco, die doorgaans een hoger koelvermogen biedt, is volgens Testaankoop meestal dubbel zo efficiënt en bijgevolg veel energiezuiniger, waardoor de verbruikskosten tegen het einde van de zomer beperkt blijven tot 45,40 à 68,10 euro. Met het goedkoopste energiecontract betaal je zelfs nog een tiental euro minder.